vereniging van natuurvoedingskundigen

Inschrijven/Overzicht nieuwsbrief

nr 207 - Nieuwsbrief zomer 2024

Zomer 

 

Zomers stil

bloeit de klaproos

rood als bloed,

bloeiend op de velden.

Stil wiegt zij in de wind.

 

 

 

******

 

Agenda 2024/'25

 

  • Zaterdag 24 augustus 2024: Zeewier excursie speciaal voor VNVK in Krommenhoeke (zie link) om 12:30 uur. Vanwege de getijden kan het iets wijzigen in de loop van het seizoen, dus houd ruimte in je agenda open! Het programma is inclusief koken en eten. Kosten lid € 40,- (indien er plekken over zijn kunnen niet leden mee, dan zijn de kosten voor een niet-lid € 65,-). Er zijn nog een paar plekken vrij. Opgave via nascholing@vnvk.nl.

  • Zaterdag 7 september 2024: start jaaropleiding vegetarisch koken van Peter Vandermeersch in Zeist. “Naast de praktische en technische productkennis omtrent voeding ontwikkel je stap voor stap ook een dieper inzicht in voeding en zijn vele samenhangen. De opleiding is dus niet zozeer een overdracht van louter informatie of technieken. Ze wil vooral ook het zelfstandig ontwikkelen van inzicht stimuleren.” Het gaat om ongeveer één zaterdag in de maand. De opleiding is net vol. Wil je op de wachtlijst voor dit seizoen (bij uitval van een andere deelnemer) of heb je interesse voor een volgende opleiding? Opgave kan via de site van Peter.

  • Zaterdag 12 oktober 2024: ALV op de Kraaybeekerhof in Driebergen. Met in de middag een  lezing/workshop van Femke Buwelda. Zij is psycholoog en diëtist en helpt mensen om meer rust te ervaren omtrent eten en hun lijf. Het wordt een interactieve presentatie, waarbij wordt ingegaan op intuïtief eten, theorie en praktische toepassing. Zie voor meer informatie: www. inzichtineten.nl. ​​Inschrijven voor de lezing, inclusief lunch, is € 30,-

 

  • Winter 2025: ALV.

  • Vrijdag avond 9 mei, zaterdag10 mei en zondagmorgen 11 mei 2025: 25e Lustrum, welke zal plaatsvinden in Bodegraven. Save the date!! Namen die wij al kunnen noemen zijn: Maran Kniese, Marion Pluimes, Rosalie Thijssen Olga Belle. Verdere info komt in de volgende nieuwsbrief.

 

Overige Agendatips:

  • Zaterdag 28 september: Herfstsymposium Rotterdam. Geneeskunde versus Transhumanisme: de strijd om het menszijn in de gezondheidszorg.

  • Dinsdag 15 oktober 2024: Symposium Voeding, gezondheid en microbioom (https://www.iamafoodie.nl/voeding-microbioom) door I'm a Foodie​. Voor gezondheidsprofessionals, waaronder diëtisten, (huis)artsen en leefstijlcoaches. Onder leiding van dagvoorzitter Prof. dr. Jaap Seidell wordt ingezoomd op het microbioom.

  • Via https://kraaybeekerhof.nl/academie/cursussen/ kun je natuurlijk ook altijd kijken naar inspirerende cursussen.

 

******

 

Verslag 100 jaar BD

 

19 mei 2024, BD feest van de eeuw 

Een prachtig feest met boeren, tuinders, groothandelaren, imkers, winkeliers, consumenten, (oud)-studenten van de Warmonderhof natuurvoedingskundige en meer…….

Lees hier verder

 

 

Mededeling van het bestuur

 

Op dit moment is de overheid bezig met het maken van een wet, die een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen regelt. Wellicht heb je dit al in het nieuws gehoord. Deze nieuwe wet zal voor alle zelfstandige ondernemers gevolgen hebben.

De wet is nog niet definitief en moet nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer. Op dit moment is er een consultatiefase waarin iedereen zijn of haar mening kan geven over de voorgenomen plannen en kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd. Deze consultatiefase duurt tot 23 juli a.s.

Als vereniging zijn wij van mening dat de voorgenomen wet op deze manier geen goed instrument is voor onze leden. Wij houden jullie op de hoogte.

 

******

 

Tot slot:

 

hebben we weer een lekker recept. Deze keer met courgette, knoflook, feta en tagliatella. Dat wordt smullen!

 

 

Dit gerecht kan je als voorgerecht serveren, of als hoofdgerecht. Het aantal courgette’s is daarvan afhankelijk en natuurlijk de hoeveelheid tagliatelle. Als voorgerecht kun je nog denken aan wat tasty tom tomaatjes die je als laatste nog even in de oven bij de courgette legt.

 

Wat heb je nodig?

  • Courgettes van ongeveer 25 cm lang

  • Knoflook zoveel dat de courgette is bedekt

  • (Biologische )groente bouillon poeder

  • Feta (echte geit)

  • Verse of gedroogde tijm

  • Mooie olijfolie

  • Tagliatelle eventueel vers

 

Aan de slag:

Was de courgette en verwijder de uiteinden. Snijd de courgette doormidden en vervolgens ook nog eens diagonaal.

Leg de stukken courgette in een met olijfolie besprenkelde ovenschaal die voldoende is voor het aantal courgette dat je wilt gebruiken.

Strooi een ruime hoeveelheid bouillonpoeder op de bovenkant van de courgette, het mag een dik laagje zijn; de bovenkant is er volledig mee bedekt.

Snijd de knoflook in kleine plakjes, leg deze plakjes dakpansgewijs op de bouillionpoeder/courgette.

Snijd van het stuk feta repen van een halve centimeter. Beleg de courgette met deze reepjes feta en bestrooi met tijm.

Schenk er ter afsluiting wat olijfolie overheen.

Plaats in een middelwarme oven (175 gr) gedurende 35 minuten. Afhankelijk van de dikte van de courgette. De courgette moet nog wel bite hebben.

Kook als laatste de tagliatelle. Serveer de courgette op een bed van tagliatelle en verdeel de tomaatjes erom heen.

Serveer met malse groene salade.

Eet smakelijk!!

 

Met hartelijke groet,

Bestuur VNVK  
Jeanette Matser, Maike Bonthuis, Maaike Blommesteijn, Joyce

Mooij

Nascholingscommissie   
Patricia te Nuijl, Marieke Holtus, Maike Bonthuis

 

******