Inschrijven/Overzicht nieuwsbrief
10 mei 2025 lustrumviering in Wageningen
30 en 31 mei 2025 Mens festival in Driebergen Antropia
11 oktober 2025, ALV en openbare lezing René Groenen “van voedingsmiddel naar levensmiddel“, Almere Stadsboerderij
We vieren we ons 25-jarig bestaan met een prachtig feest! En we zien er naar uit jullie daar te ontmoeten, te vieren, te inspireren en bij te praten.
Vanaf 09.30 uur: inloop
10.00 uur: feestelijke opening met taart. Aansluitend: Maran Kniese met een inspirerende workshop over het versterken van je IK-kracht. Hoe doe je dat als natuurvoedingskundige in deze wereld?
Maran: "op deze dag wil ik jullie meenemen in de kracht van het denken in delen. Wij mensen bestaan uit allemaal delen. Een bekend deel is de innerlijke leiding. Maar ook het deel dat alles heel goed wil doen of het deel dat snel uit het veld geslagen is of overal aan twijfelt. In gesprek en meditatie gaan we de delen linken aan onze wezensdelen en ons eigen Ik". "Ervarend leren staat centraal".
Maran Kniese
12:30 uur: lunch en vrije tijd
14.00 uur: Olga Belle en Rosalie Thijssen met een lezing/workshop en spel: "Voeding en de temperamenten/ natuurkwaliteiten". In deze workshop koppelen zij natuurvoeding aan onze diepe natuurgeneeskundige wortels: de temperamenten en natuurkwaliteiten.
“In deze workshop koppelen we natuurvoeding aan onze diepe natuurgeneeskundige wortels: de temperamenten en natuurkwaliteiten. Ontdek jouw temperament en ervaar hoe voeding hierin kan passen. Proef hoe je deze kennis toe zou kunnen passen voor jezelf en in jouw praktijk.
Olga Belle
www.aeshnidaepraktijkvoornatuurgeneeskunde.nl
16.00 - 17.00 uur: vervolg temperamenten
18:30 uur: een fantastisch driegangendiner verzorgd door Marion Pluimes
21.30 uur: afsluiting
Marion Pluimes
Wij zijn te gast op een schitterende locatie midden tussen de akkers en naast de campus van Wageningen UR. Hier ligt de biologische zorgboerderij de Hoge Born.
Lustrumprijs voor de gehele dag is € 55,- voor leden, oud-leden, begunstigers en aspirant-leden. Voor betaling en aanmelding zie de site VNVK Lustrum VNVK 2025
Meld je direct aan, nu het nog kan! Dit kan tot uiterlijk 18 april!
Vragen over het lustrum? Mail naar lustrum@vnvk.nl
René Groenen neemt ons komende ALV op 11 oktober 2025 mee in zijn enthousiasme voor de veelzijdige wereld van de landbouw. Wij zijn benieuwd naar zijn verhaal: Van voedingsmiddelen naar levensmiddelen.
Na een werkleven lang in de landbouwpraktijk actief te zijn geweest wil hij op een meer beschouwende wijze in het leven staan.
De vele tientallen jaren praktijkervaring dienen daarbij als achtergrond én inspiratiebron. Op zijn website is nog meer te lezen over zijn achtergrond: “Welkom op mijn stek in het digitale landschap" > Website
De ALV zal trouwens gehouden worden op de mooie locatie van de biodynamische Stadsboerderij Almere.
Vrijdag 30 en zaterdag 31 mei 2025 Festival “Mens” in Zeist
Natuurlijk zijn wij van de partij! Wie helpt er mee op de stand van de VNVK? Wij gaan iets maken van verschillende granen (proeverij) en doen het driegeledingenspel met de belangstellenden. Wij staan bij de BD-vereniging en Stichting Demeter. Je vertegenwoordigt de VNVK, én je kunt je eigen praktijk promoten. Mooie gelegenheid om te netwerken! Help je ons mee? Dan is je deelname aan het festival gratis! Wil je meehelpen of heb je vragen, mail dan naar bestuur@vnvk.nl
Denktank opleiding VNVK-Natuurvoeding
Bij de ALV van 8 februari 2025 ontstond de vraag over de VNVK en de huidige opleiding van de Kraaybeekerhofacademie en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Wie zou hierover mee willen denken?
Ellemiek Peek en Simone Pieterse hebben zich hiermee al verbonden en zoeken aanvulling! Heb je zin om met hen mee te doen, meld je dan aan via bestuur@vnvk.nl
Gezocht Kruidenspecialist!
Weet je veel van kruiden en kan je deze bereiden, dit is je kans:
"Prevenzis in Ommen zoekt docenten voor de opleiding "Natuurlijke Vitaliteit Herbalist"
Meer info over deze vacature lees je hier.
"Op 8 februari was er weer een ALV en themamiddag. De vroegkomers konden bijkletsen onder het genot van koffie, thee en heerlijke zelfgebakken taarten. Eén van de onderwerpen waar we het in de ALV over hadden, is het bestaansrecht van onze vereniging..."
Lees meer in het verslag dat Simone Pieterse voor ons heeft gemaakt. Heel veel dank Simone!
vanaf april 2025, Erlecom (bij Nijmegen). Lange tafel diners in de tuin van de Kleverbergh > link
april tot en met september 2025, Sellingen. Diverse trainingen en workshops bij Rineke Dijkinga. Lees meer over haar nieuwe platform “De ECOist”
10 april 2025, Dronten (Warmonderhof). Avondklas “Zijn rauwe melk en rauwmelkse producten gezond voor elk?”, door professor en emeritus-hoogleraar Ton Baars
10 april 2025, Helmond: "Hoe voeden wij Nederland in 2050??"
Ditmaal komt ‘Boer Henk’ Kerkers uit Deurne iets vertellen over biologische landbouw.
Hoe kun je op biologische wijze groente telen, hoe kun je dat zelf thuis opzetten en kan biologische landbouw een alternatief bieden voor de intensieve landbouw?
10 april 2025, Driebergen (Antropia). Eerste van een reeks bio-diners met ieder een eigen thema
12 april 2025, Schoorl. Voedingsdag: "De waarden van plantaardige en dierlijke producten".
21 april, Driebergen, Kraaybeekerhof: Biologische plantjesmarkt.
10 mei 2025, Alde Lije (Friesland): 1-daagse ‘No Dig’ tuinieren – Charles Dowding
17 mei 2025, Zeewolde: Jaardag van de Biodynamische Vereniging en BD Grondbeheer.
Vanaf 17 mei 2025, op diverse locaties: Biodyneren
30 en 31 mei, Driebergen: "Mens! Festival"
24 juni 2025 Amersfoort: Symposium van I am a Foodie: “Tussen tafel en TikTok: wetenschappers over voedingstrends en -hypes anno 2025. > link
26, 27 & 28 juni 2025, Lelystad. Polderparade. Een evenement voor iedereen met interesse in graan, voeding, gezondheid of voor een granendiner bij de boer en een groot granenfestival. De Zonneboog en graanschuur Zonnespelt.
27, 28, 29 juni 2025, landgoed Energy Up, Zeewolde": Greendream
Links:
“Vanaf nu heet ik: “VoedingsEcoïst”. Ik ga voor verankering van zorgzame voeding.” > link
Podcasts:
BD vereniging: Boeken, websites, pdf-uitgaven. Over biodynamische landbouw, preparaten, voeding, moestuinieren en meer. En ook film(pje)s en podcasts. Met het overzicht hieronder kun je je onderdompelen in de BD. > link
I am a foodie: De Nederlandse voedingsrichtlijnen zijn inmiddels een tijd geleden gepubliceerd. Is het tijd voor een herziening? Wanneer kunnen we nieuwe richtlijnen verwachten? Podcast met dr. ir. Anneleen Kuijsten te gast. Anneleen is docent en onderzoeker bij de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research (WUR). > link
Boekentip:
"Graankracht" van Petra Essink. Dit boek leert je op een nieuwe manier kijken naar de kwaliteit van granen, brood en andere graanvoeding. Het helpt je ook om uit te zoeken welk graan bij jou past. Inclusief bereidingstips die de verteerbaarheid van het graan kunnen verbeteren. Je kunt tot 1 juni 2025 alvast voorintekenen. Je krijgt dan 10% korting op het boek dat rond de € 30,- gaat kosten. Met voorintekening betaal je tussen de € 25,- en € 27,50. Voorintekenen kan door je naam, adres en emailadres te mailen naar petraessink@gmail.com
Een prachtig (on)kruid dat kruipt door gras en schaduw, met hartvormig blad en paarse bloei (van maart - juni).
Een wilde smaakmaker vol oude wijsheid, medicinaal en eetbaar. Je ziet dit kruid vaak volop in de buurt van brandnetels groeien. Niet zonder reden! Traditioneel wordt het kruid gebruikt vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen én de verzachtende werking bij brand- en snijwonden. Kortom, weet wat je te doen staat na huidcontact met brandnetels;-)
Hondsdraf kan je ook goed verwerken in de keuken. WIj hebben een tweetal lekkere recepten voor je die in een handomdraai zijn gemaakt. Maak gebruik van die natuurlijke kracht en enjoy!
Natuurlijk komen jullie allemaal naar ons lustrumfeest;-) Wij kijken er in ieder geval erg naar uit jullie te ontmoeten, jullie verhalen te horen en gezamelijk te genieten in feestelijke sferen.
Tot dan!
Met hartelijke groet,
Bestuur VNVK
Jeanette Matser, Maike Bonthuis, Maaike Blommesteijn, Joyce
Mooij
Nascholingscommissie
Patricia te Nuijl, Marieke Holtus, Maike Bonthuis